duminică, 4 mai 2008

Dezastruoasa minte geniala

E uluitor cum viata personala a unui geniu poate fi atat de nociva apropiatilor sai si chiar lui. Un creier ca acesta sa-si loveasca sotia, sa-i ceara scuze fiului pentru ca a fost adus pe lume, sau sa nu-si doreasca sa o vada pe fiica sa? In schimb sa dea lumii solutii? Poate ca geniile nu sunt facute sa aiba o viata personala. Dar daca o au, de ce si-au batut joc de ea?

Iata ce a notat Luis Miguel Ariza in El Pais despre intimitatile lui Einstein, descoperite in circa 4.000 de scrisori personale si transpuse in doua biografii inedite.

A avut o viata personala plina de zone intunecate. Biografiile il prezinta pe Einstein ca un afemeiat care nu a stiut sa mentina relatii stabile si sanatoase nici cu femeile si nici cu copiii sai, unul din ei fiind schizofrenic. Acestuia i-a scris: ''Iarta-ma pentru existenta ta!''

Chaplin: “Ma idolatrizeaza pentru ca toata lumea ma intelege, iar pe tine te idolatrizeaza pentru ca nimeni nu te intelege!”

In 1931, Charlie Chaplin l-a invitat pe Albert Einstein la lansarea filmului sau “Luminile orasului”. Geniul, imbracat in frac, insotit de sotia sa, Elsa, a ramas surprins de faptul ca publicul l-a ovationat la finalul peliculei. Putin incurcat, Einstein l-a intrebat pe Chaplin: “Pentru ce aceste aplauze?”,“Pentru nimic!”, a raspuns Chaplin. “Ma idolatrizeaza pentru ca toata lumea ma intelege, iar pe tine te idolatrizeaza pentru ca nimeni nu te intelege!

Misterul unui creier disecat

Misterul acestui personaj, care a reinventat felul de a privi universul si spatiul si timpul, ne incita si azi. O legenda urbana spune ca ochii lui Einstein, extrasi dupa moartea sa (17 aprilie 1955), sunt conservati intr-o cutie securizata la o banca din New York sau New Jersey. Medicul Thomas Stolz Harvey, care a realizat autopsia, a pastrat creierul genialului Einstein, in doua recipiente de cristal. Ele au stat in resedinta patologului din Wichita, in Kansas, timp de 23 de ani. Acesta si-a pierdut slujba, dar a castigat celebritatea. Oamenii de stiinta au studiat la milimetru aceasta parte din corpul savantului. Nu au gasit nicio fiziologie exceptionala care sa dezvaluie de ce mintea lui Einstein a stralucit ca o supernova.
10 amante si doua sotii

Ultimele doua biografii – “Einstein, a biography”, a scriitorului german Jurgen Neffe, si “Einstein, his life and the universe” a jurnalistului si fostului director de la Time, Walter Isaacson, se refera mai ales la sotiile sale Mileva Maric si Elsa Einstein, amante si copii. In 2006, s-au descoperit circa 4.000 de scrisori ale geniului, a explicat Walter Isaacson, presedintele Institutului Aspen din Washington DC. Acestea il arata pe Einstein foarte pasional, distrus de problemele familiale, in timp ce descoperea teoria relativitatii. O poveste foarte dramatica.
Einstein a scris aproximativ 12.300 scrisori de-a lungul vietii sale, scrisori trimise in toata lumea rudelor sale. In 1998, noi scrisori trimise intre 1945 si 1946 au dezvaluit relatia amoroasa cu Margarita Konenkova, o spioana rusa care s-a intalnit cu savantul in 1935. In 2006 se presupunea ca a avut cel putin 10 amante, pe langa cele doua sotii.
Portretul facut de Neffe este cel mai provocator. Se stia ca Einstein si Mileva Maric, casatoriti in 1903, nu au terminat relatia in conditii bune. Si-a tratat sotia ca pe o slujnica si evita sa stea cu ea in aceeasi camera. Au divortat in 1919. Neffe scrie ca Einstein a maltratat-o fizic. “Unele pasaje din jurnalul unui prieten al familiei sugereaza ca Einstein isi batea nevasta”.
Pentru Walter Isaacson, noile scrisori arata ca Einstein a mentinut cu Mileva o relatie de “amor si ura” mult mai accentuata. “Era foarte deschis in a avea relatii cu alte femei chiar daca era casatorit, chiar si in timpul celei de-a doua casatorii cu Elsa”. Perspectiva cu care sunt examinate relatiile amoroase ale lui Einstein nu este aceeasi ca la Picasso, Kennedy sau Mozart, admite Neffe. Amoralitatea ii caracterizeaza pe acestia, in timp ce la Einstein este diferit; pentru public imaginea omului de stiinta pur primeaza celei agresive. Pe de alta parte, Einstein nu a stabilit o relatie usoara cu copiii sai. A avut o fiica nelegitima cu Mileva, in 1901 si doi inainte de casatorie. Mileva a plecat in Serbia cu fiica sa, botezata Lieserl si s-a intors in Elvetia fara ea. Se pare ca Einstein nu a vrut sa o cunoasca. Nu se stie nimic despre destinul final al fetei.
Einstein a fost un tata ce a alternat dragostea cu severitatea in relatia cu fiii sai unici, Hans Albert (nascut in 1904) si Eduard (1910), cel mai bolnavicios, atins de schizofrenie. In 29 iulie 1914, la ora 9.00 Einstein se despartea de Mileva si de cei doi copii la gara Anhalt, din Berlin. Dupa asta, povesteste Elsa, “a plans amarnic”.Intre septembrie si noiembrie 1915, geniul sau a explodat, ducand in mod stralucit la faptul ca gravitatia nu era o forta, ci o deformare a spatiului-timp, in teoria sa.

Niciun comentariu: