duminică, 6 aprilie 2008

Cel mai vechi cântec din lume

Sunt numai 10 secunde. O voce feminină cântă un cântec popular francez. Înregistrarea, datată 1860, este cea mai veche şi a fost recent descoperită de doi oameni de ştiinţă americani.
La începutul acestui an, istoricii David Giovannoni şi Patrick Feaster au descoperit o versiune a melodiei 'Au Clair de la Lune', de Pierrot Répondit, înregistrată cu ajutorul unui aparat numit fonoautograf. “Căutam încă de anul trecut, a fost o adevărată muncă de detectiv”, a recunoscut Giovannoni.
Fonoautograful a fost inventat de francezul Edouard-Leon Scott de Martinville, cel care a reuşit să creeze imagini vizuale ale sunetului folosind un fir care se mişca odată cu undele sonore şi le marca pe o hârtie. Scott de Martinville nu a reuşit niciodată să reproducă muzica înregistrată, dar, cu câteva decenii în urmă, de când drepturile de autor s-au transformat într-o temă de actualitate, a avut perspicacitatea de a patenta înregistrările.
David Giovannoni şi colegul său Patrick Feaster au găsit în 2007 mai multe înregistrări ale lui Scott de Martinville, le-au scanat şi le-au luat în Statele Unite. A fost nevoie de a scana mai multe mostre ale muncii inventatorului francez pentru a asculta “Au clair de la lune”.
Versiunea lui Scott de Mantinville, disponibilă pentru public pe Internet, este de slabă calitate, dar poate fi ascultată clar vocea feminină şi se recunoaşte şi cântecul. Înregistrarea este mai veche cu 17 ani decât “Mary had a little lamb” de Thomas Edison, considerată până acum cea mai veche din lume. Edison, inventatorul gramofonului, nu a reuşit doar să înregistreze cântecul, ci să-l şi reproducă.
Scott de Martinville a inventat fonoautograful şi a realizat imprimări cu fineţea unui investigator, nefiind preocupat de faptul că-l ascultau şi alţii.
“Au Clair de la Lune” s-a auzit pentru prima dată în public la conferinţa anuală a Asociaţiei Colecţiilor de Sunete Înregistrate, la Universitatea din Standford (California), la 148 de ani de când a fost înregistrată. “Reacţia oamenilor a fost entuziastă, mulţumitoare”, a spus Giovannoni. Istoricii cred că în arhive s-ar putea afla multe alte înregistrări, chiar mai vechi decât aceasta.

Niciun comentariu: