miercuri, 20 august 2008

Nabokov: După Lolita, Laura

Ultimul manuscris al scriitorului este publicat la 30de ani de la moartea sa şi fără aprobarea scriitorului. Astfel a decis fiul său.

A fost Lolita, trebuie să contăm acum pe Laura. La moartea sa în 1977, Vladimir Nabokov lăsă în urmă un roman intitulat The Original of Laura : Dying is Fun («L'Original de Laura : mourir est un jeu»). Fiul său Dmitri anunţă acum, în ediţia germană a Vanity Fair, că romanul va fi publicat luna viitoare, fără însă a preciza data exactă, nici editorul. Cu puţin timp înainte de a muri, Nabokov lucra la o nouă lucrare. O făcea în maniera sa, zi de zi, cu fişe. Erau în total 138. Cele care au constituit în 1976, potrivit editorului său new-yorkez, esenţialul din roman. Nabokov nu a avut totuşi timp să-şi termine opera, lăsând în urmă un adevărat puzzle literar.
La moartea sa, soţia Vera, a ascuns manuscrisul într-o bancă elveţiană, şi nu l-a ars aşa cum îi ceruse autorul. După dispariţia Verei, Dmitri a devenit moştenitorul legal şi în dilemă. După o perioadă de suspans fiul scriitorului se hotărăşte să publice scrierea.
Astăzi, Dmitri Nabokov, în vârstă de 74 de ani, un fin cunoscător al operei tatălui său şi traducătorul acestuia, ne oferă puţine elemente despre acest roman inedit. Aflăm numai că personajul principal este un strălucit neurolog, gras, căsătorit cu o femeie vulgară. E destul pentru o intriga.

Niciun comentariu: