duminică, 27 ianuarie 2008

Aut Cesar aut nihil!


Decernarea premiilor cinematografului francez (César), care avea loc in mod traditional sambata, a fost mutata in data de 22 februarie, la cererea postului de televiziune Canal +, cel care difuzeaza spectacolul.

Cum era de asteptat, Marion Cotillard a fost nominalizata pentru César-ul celei mai bune actrite, ce recompenseaza prestatia din “La Môme”, dupa ce a fost incoronata cu un Glob de Aur si nominalizata la Oscar. “La Môme” are 11 nominalizari, dintre care cea pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Olivier Dahan) si Cele mai bune roluri secundare (Pascal Greggory si Sylvie Testud). Doua alte filme nominalizate la Oscar, “Scafandrul si fluturele” de Julian Schnabel si “Persepolis”, de Marjane Satrapi si Vincent Paronnaud, au primit nominalizari la César–ul pentru film strain.

Printre concurentii la trofeul pentru Cel mai bun actor se afla, alaturi de Michel Blanc (pentru “Les Témoins”, de André Téchiné), Jean-Pierre Darroussin (“Dialogue avec mon jardinier”, de Jean Becker), Vincent Lindon (“Ceux qui restent”, de Anne Le Ny) si Jean-Pierre Marielle (“Faut que ça danse”, de Noémie Lvovsky).

Actorul Jean Rochefort este cel care va prezida cea de-a 33-a editie a premiilor. Cel care va anima seara va fi Antoine de Caunes, urmandu-i lui Valérie Lemercier, prezentatoarea ultimelor doua editii.

La categoria Cea mai buna actrita in rol principal concureaza, alaturi de Marion Cotillard, Cécile De France, iar Julie Dépardieu si Ludivine Sagnier “se bat” pentru roluri secundare. Celelalte actrite ce aspira la o statueta pentru rol principal sunt Isabelle Carré (Anna M., de Michel Spinosa), Marina Foïs (Darling, de Christine Carrière) si Catherine Frot (Odette Toulemonde).


Francezii ne iau in calcul


Daca nu am fost luati in calcul la Oscar, “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, de Cristian Mungiu, este nominalizat la editia din 2008 a premiilor César, la categoria “Cel mai bun film strain”. Pelicula sta alaturi de “Auf der anderen seite” (“The Edge of Heaven”), de Fatih Akin, “We own the night”, de James Gray, “Eastern Promises”, de David Cronenberg, si “Viata altora” de Florian Henckel von Donnersmarck.

Anul trecut, premiul César pentru cel mai bun film strain a revenit productiei “Fiecare se crede normal/ Little Miss Sunshine”, in regia lui Jonathan Dayton si a lui Valerie Faris. Filmul “La vie en rose/ La Môme”, de Olivier Dahan, si “Un secret”, de Claude Miller, adaptare dupa romanul omonim al lui Philippe Grimbert, sunt favoritele editiei (11 nominalizari fiecare). Cele mai multe nominalizari le au “Persépolis” (6), de Vincent Paronnaud si Marjane Satrapi, “La Graine et le mulet” (5), de Abdel Kechiche, si “Le Scaphandre et le papillon” (7), de Julian Schnabel.

Niciun comentariu: